onsdag 7 april 2010

Landstingsmajoriteten lättar på avgiftsregler för hörapparater

Äntligen kan vi göra något som har funnits i luften länge. Redan när vi tillträdde för snart fyra år sedan fanns diskussioner om varför en hörapparat bekostades av landstinget, men inte den andra i de fall patienten behövde hörapparat på båda öronen. Inför Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 19 maj lägger vi fram ett förslag om att ändra avgiftsreglerna för hörapparater. Förslaget innebär bland annat att avgiftstaket tas bort och att två hörapparater, istället för nuvarande en, ska kunna erhållas.

Nuvarande avgiftsregler för hörapparater har sitt ursprung i ett beslut från 1997. Reglerna säger att patienten betalar en grundavgift på 500 kr samt den del av kostnaden som överstiger 3 000 kr. Reglerna har gällt endast en hörapparat, så om behov av två har funnits har patienten fått stå för hela kostnaden för den andra apparaten.

Men idag har kostnaderna för hörapparater minskat drastiskt, tack vare den tekniska utvecklingen. Nu ligger ett genomsnittligt pris på en förskriven hörapparat mellan 1000 och 1500 kr. Därför anser vi att nuvarande regler har spelat ut sin roll och att avgiftsbestämmelserna bör ses över.

Något övre kostnadstak är inte längre befogat, istället bör endast en grundavgift om 500 kr per utlämnad hörapparat tas ut. Alla fem partierna i majoriteten anser det rimligt att patienten ska kunna erhålla två hörapparater och skriver också in det i de nya avgiftsbestämmelserna.

De nya reglerna föreslås gälla från och med den 1 juli 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar