måndag 17 maj 2010

Patienten i fokus och ekonomi i balans

De fem partierna i landstingsmajoriteten lägger nu fram en budget för de kommande tre åren. Med visionen ”bra vård och bättre hälsa” fortsätter majoriteten att satsa på ökad tillgänglighet, bättre kvalitet och större delaktighet – med en budget i balans och utan att höja skatten.

– I treårsbudgeten som nu läggs fram fortsätter majoriteten på den inslagna vägen att satsa på ökad tillgänglighet, bättre kvalitet och större delaktighet. Och vi gör det med oförändrat skatteuttag. Vi ser inte att en höjd skatt löser vårdens problem, istället fortsätter vi att arbeta med utveckling av verksamheten, patientflöden och patientsäkerhet. Den svaga utvecklingen av skatteintäkter gör dock att det ekonomiska läget fortsatt är kärvt och en utgångspunkt och förutsättning för att landstinget ska uppnå de resultat som anges i treårsbudgeten är att beslutade kostnadsreduceringar genomförs som planerat, säger Marie Morell (M), ordförande i Landstingsstyrelsen.

– Vi kommer att fullfölja de satsningar som skett på att öka tillgängligheten i vården och som visat sig framgångsrika hittills. Främst sker det genom ett systematiskt förändringsarbete i organisationen, vilket gör att vi kan använda våra resurser på ett bättre sätt. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas behovet av tillgänglighet för särskilt angelägna grupper som till exempel äldre multisjuka och behovet av att utveckla vården för att förebygga psykisk och fysisk ohälsa hos barn och ungdom, fortsätter Lasse Pettersson (VL), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Likaså fortsätter vi att satsa på kvalitet inom vården. Exempelvis ska det vid behov finnas en fast vårdkontakt för patienterna. Patienten ska också ha rätt till en behandlingsplan som ger besked om den kommande vården. Vi kommer även att arbeta för en nollvision för undvikbara vårdskador, säger Levi Eckeskog (KD), 3:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Landstinget går nu in i en period där det blir än viktigare att arbeta med strategisk kompetensförsörjning som stödjer verksamhetens uppdrag och mål. Det goda ledarskapet är en av de faktorer som skapar hälsofrämjande arbetsplatser och en positiv utveckling av verksamheten och dess medarbetare. Det är viktigt att landstinget tar tillvara medarbetarnas kompetens på bästa sätt och att det kontinuerligt finns möjligheter till vidareutveckling och kompetensöverföring, säger Gun Jareblad (FP), 3:e vice ordförande i Landstingsstyrelsen.

– Det är viktigt att understryka att landstinget är en stor regional aktör i flera avseenden, en aktör som ska bidra till en bättre regional utveckling. Detta genom ett aktivt arbete i Regionförbundet Östsam, men också genom att delta i arbetet för en direktvald regional nivå i en större geografi än Östergötland. Om inte det är möjligt har landstinget för avsikt att efter valet 2014 återta de uppdrag som Regionförbundet Östsam har och som har sitt ursprung i landstinget, avslutar Sven Eric Nilsson (C), 1:e vice ordförande i Landstingsstyrelsen.

Landstingsfullmäktige fattar beslut om budgeten den 9 juni, dessförinnan passerar den Landstingsstyrelsen för beslut den 25 maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar